Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен ще се срещне с високопоставени представители на полското правителство в четвъртък, за да обсъдят подкрепата за Украйна в борбата й срещу Русия и задълбочаването на сътрудничеството в областта на отбраната между Вашингтон и Варшава, пише Reuters.

Първият дипломат на Вашингтон пътува до Полша след посещение в Киев в сряда, където чу призивите на украински официални лица да им бъде позволено да изстрелват доставени от Запада ракети срещу цели дълбоко на руска територия.

Блинкен трябва да се срещне с полския премиер Доналд Туск, президента Анджей Дуда и външния министър Радослав Сикорски.

Сигурността на източния фланг на Полша също ще бъде включена в дискусиите с Блинкен, казва Миешко Павлак, ръководител на бюрото за международна политика в офиса на Дуда.

В сряда висшите дипломати на САЩ и Великобритания разкриха повече от милиард долара нова комбинирана подкрепа за Украйна.

Очаква се задълбочаването на енергийното сътрудничество също да бъде тема на дискусия, докато Блинкен е във Варшава, съобщи Държавният департамент във вторник. Павлак отбеляза, че сътрудничеството в гражданската ядрена енергия, включително изграждането на първата полска атомна електроцентрала, ще бъде на дневен ред.