САЩ и Китай се договориха за създаването на работна група по икономическите въпроси. Решението е взето в хода на среща между министъра на търговията на САЩ Джина Раймондо и нейния китайски колега Ван Вентао в Пекин. По предварителни планове групата ще се събира за заседания два пъти годишно, съобщава телевизионният канал CNN.

Първата среща на групата следва да се проведе в САЩ в началото на 2024 година. Задачата й е  "да търси решение на търговските и инвестиционните проблеми" между двете страни.

Пътуването на Джина Раймондо до Пекин се разглежда като пореден ход на САЩ за разрешаване на търговски спорове с Китай. През последните месеци държавният секретар на САЩ и министърът на финансите също посетиха Пекин.

Освен това до края на годината се очаква среща между президентите на САЩ и Китай. Държавният глава на САЩ Джо Байдън покани китайския си колега Си Дзинпин в Сан Франциско през ноември за срещата на върха на Азиатско-тихоокеанското икономическо сътрудничество, припомня медията.

Министърът на търговията на САЩ Джина Раймондо пристигна в Китай, за да насърчи сътрудничеството между страните в търговията и туризма. По време на визитата тя ще се срещне с китайския си колега Лин Фенг и други официални лица.

В навечерието на посещението на Раймондо бе съобщено също, че страните планират да удвоят броя на полетите между двете страни, считано от септември.