Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен се срещна с китайския външен министър Ван И и след това внезапно заяви, че изявленията на Пекин за мир в Украйна не съвпадат с неговите действия.

Както пише Reuters, срещата им се е състояла в кулоарите на Общото събрание на ООН в Ню Йорк. Държавният секретар изрази сериозната загриженост на САЩ относно подкрепата на Китай за руския военно-промишлен комплекс. Освен това той повдигна въпроса за "опасните и дестабилизиращи действия" на Пекин в Южнокитайско море.

Според Блинкен около 70% от металорежещите машини и 90% от микроелектрониката, която Русия внася, идва от Китай и Хонконг. Това помага на Кремъл да произвежда ракети, бронирани машини и боеприпаси, за да продължи войната срещу Украйна.

"Следователно, когато Пекин казва, че от една страна иска мир, иска да помогне за разрешаване на конфликта, а от друга страна позволява на своите компании да извършват действия, които всъщност помагат на Путин да продължи агресията си, това е изобщо не е последователно“, подчерта първият дипломат на Вашингтон.

Ван И отговори, че Съединените щати трябва да спрат да дискредитират и да подхвърлят доказателства срещу Китай, както и да "налагат безразборни санкции и да използват този конфликт за създаване и насърчаване на междублокова конфронтация“.