САЩ и Китай са провели рядка среща относно контрола върху ядрените оръжия, докато Вашингтон настоява Пекин да разкрие повече информация за нарастващите си ядрени способности, пише Bloomberg.

Длъжностни лица от двете ядрени сили участваха в понеделник в "откровена и задълбочена“ дискусия относно контрола и неразпространението на оръжията, се казва в изявление на Държавния департамент. САЩ подчертаха значението на по-голямата прозрачност от страна на Китай и повече комуникация относно стъпките за намаляване на стратегическите рискове, включително тези в космоса.

Разговорите във Вашингтон се състояха преди очакваната среща между президента Джо Байдън и китайския лидер Си Дзинпин следващата седмица в Сан Франциско по време на срещата на върха на Азиатско-тихоокеанското икономическо сътрудничество (АТИС). Тази среща ще бъде внимателно наблюдавана за признаци за подобряване на връзките между двете най-големи икономики в света, след като напрежението се повиши на фона на спорове по множество въпроси, сред които Тайван и преминаването на предполагаем китайски шпионски балон над САЩ в началото на тази година.

Ядрените преговори във Вашингтон в понеделник, описани от САЩ като "конструктивни“, се проведоха между Малори Стюарт, помощник-държавен секретар по контрола на въоръженията, и Сун Сяобо, който ръководи отдела за контрол на въоръженията в китайското външно министерство.

Миналия месец Пентагонът отбеляза в одобрен от Конгреса доклад, че Китай има около 500 ядрени бойни глави тази година и планира да има повече от 1000 до 2030 г., натрупване, което е по-бързо от очакваното. САЩ разполагат с около 3700 ядрени бойни глави. Външното министерство на Китай тогава коментира, че страната е ангажирана с мирно развитие и има стабилна и предвидима ядрена политика.

САЩ също така се стремят да предотвратят тристранната надпревара в ядрените оръжия с Русия и Китай, особено с преговорите за удължаване на "Новия СТАРТ“, който изтича през 2026 г., спрян заради инвазията на Русия в Украйна. Русия има приблизително 4500 ядрени бойни глави.

Съветникът по националната сигурност Джейк Съливан заяви през юни, че администрацията на Байдън е готова да се ангажира с Москва за контрола върху ядрените оръжия, но натрупването на арсенал от Китай усложнява тези усилия и трябва да бъде взето предвид, докато САЩ модернизират своите сили.

САЩ и Китай работят за стабилизиране на отношенията през тази година, като официални лица от двете страни пътуваха, за да се срещнат с колегите си през последните месеци, за да помогнат за полагането на основите за среща между Си и Байдън, които последно се видяха на срещата на върха на Г-20 в Бали преди година.

Очаква се Си също да участва на вечеря с висши американски бизнесмени по време на посещението, според хора, запознати с въпроса.