САЩ и Китай са постигнали съгласие да подновят преговорите за контрол над ядрените оръжия, съобщава американският вестник The Wall Street Journal, като припомня, че за последно дискусии по темата са се водили при администрацията на президента Барак Обама.

Според източници от Белия дом преговорите ще се проведат още следващата седмица. Съобщава се, че дискусиите ще бъдат насочени към избягване на опасна тристранна надпревара във въоръженията между САЩ, Китай и Русия, но не представляват началото на официални преговори за ограничаване на ядрените снаряди.

Поредица от двустранни дипломатически контакти през последните месеци, до голяма степен проведени по инициатива на САЩ, са били насочени към съживяване на бързо влошаващите се отношения между Пекин и Вашингтон.

По-рано китайският външен министър Ван И посети САЩ. Той се срещна с държавния секретар Антъни Блинкен, както и с президента на страната Джо Байдън.

Според съобщения в медиите Ван И е трябвало да подготви визитата на китайския президент Си Дзинпин в САЩ. Предвижда се той да да присъства на срещата на върха на Азиатско-тихоокеанското икономическо сътрудничество (АТИС) в Сан Франциско и да се срещне с американския си колега Джо Байдън.

Впоследствие бе съобщено, че САЩ и Китай са постигнали принципно споразумение за среща между държавните глави през текущия месец ноември.