Съединените щати и Финландия подписаха споразумение за укрепване на сътрудничеството в областта на отбраната, насочено към увеличаване на военното сътрудничество и укрепване на ефективността на НАТО. Това се посочва в съобщение на Държавния департамент на САЩ.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен и министърът на отбраната на Финландия Анти Хаканен са подписали споразумението.

"Днес ние допълнително укрепваме нашите връзки в областта на сигурността, като подписваме споразумение за сътрудничество в областта на отбраната. След като влезе в сила, военните ще могат да си сътрудничат по-ефективно и ефикасно, нашите войски ще имат по-големи възможности да се обучават заедно и оперативната съвместимост на НАТО ще бъде засилена", е посочил Блинкен на церемонията по подписването.

Скандинавската съседка на Русия Финландия стана най-новият член на военния алианс на НАТО по-рано тази година в отговор на нахлуването на Русия в Украйна през 2022 г.

"Фактът, че няма да е необходимо да се договаря всичко поотделно, улеснява организирането на операции в мирно време, но преди всичко може да бъде от жизненоважно значение при криза", заявява по-рано външният министър на Финландия Елина Валтонен.