САЩ може да обявят предоставянето на нов пакет военна помощ на Украйна още в началото на следващата седмица, съобщава изданието Politco, като се позовава на източници от Пентагона.

От редакцията подчертават, че към настоящия момент все още не е известно какво точно ще бъде включено в новия пакет помощ за военните на Киев. Източник от Министерството на отбраната на САЩ обаче увери, че такъв трябва да бъде обявен следващата седмица.

Последният пакет от военна помощ за Украйна от администрацията на американския президент Джо Байдън включваше допълнителни 400 милиона долара за противовъздушна отбрана, артилерия и други боеприпаси, както и бронирани превозни средства и противотанкови оръжия.

Украинците очакват с нетърпение предаването на американския танк M1 Abrams, но първите доставки се очакват в началото на септември. Надеждите са той да помогне за пробиване на отбранителните линии на Русия. В Пентагона обаче очакват контраофанзивата на ВСУ да продължи поне през есента, а вероятно - и през зимата.