Министерството на правосъдието на САЩ подготвя наказателни обвинения във връзка с иранска хакерска атака, насочена срещу президентската кампания на републиканеца Доналд Тръмп, чрез която Техеран се опита да повлияе на изборните резултати, предава Associated Press.

Източниците на агенцията не уточняват към кого и кога може да бъдат повдигнати обвинения въз основа на резултатите от разследването на ФБР.

Иран "полага повече усилия да повлияе на тазгодишните избори, отколкото в предишните изборни цикли, и дейностите му стават все по-агресивни с наближаването на вота“, подчерта помощник-главният прокурор Матю Олсен, високопоставен служител по националната сигурност на Министерството на правосъдието на САЩ.

Припомняме, че на 11 август кампанията на Тръмп обяви, че в комютрите на екипа й има проникване.

В доклад на Google от 13 юни се казва, че Иран е атакувал около дузина хора, свързани с Байдън, Харис и Тръмп, в продължителна фишинг атака. По-късно стана известно, че ФБР провежда разследване на хакери, извършили "зловредна дейност“ срещу предизборните щабове на кандидатите за президент на САЩ.

Представители на американското разузнаване смятат, че Иран е отговорен за хакването и опита за хакване на предизборния щаб на кандидатите за президент Доналд Тръмп, Камала Харис и на самия настоящ президент Джо Байдън, който се оттегли от надпреварата за Белия дом.