Държавният департамент на САЩ съобщи, че е подписано споразумение за директен заем на Полша на стойност 2 милиарда долара (3.69 милиарда лева) за модернизация на армията, съобщи PAP.

"Полша е силен съюзник на САЩ и нейната сигурност е от жизненоважно значение за колективната отбрана на източния фланг на НАТО. Полша показа ангажимент за укрепване на регионалната сигурност чрез своите инвестиции в разходите за отбрана", се посочва в изявлението.

Добавя се, че Полша планира значително да разшири възможностите на своите въоръжени сили и да спре да използва военна техника с руски произход.

"Освен че играе ключова поддържаща роля в улесняването на международната помощ за съседна Украйна, Полша демонстрира своя непоколебим ангажимент за укрепване на регионалната сигурност чрез инвестиции в разходите за отбрана“, заявяват американските дипломати.

Според Държавния департамент Полша продължава да демонстрира стремежа си да бъде един от лидерите в НАТО, като изпълнява ангажимента за инвестиции в отбраната, поет на срещата на върха в Уелс през 2014 г.