Пентагонът планира да изпрати на Израел десетки хиляди 155-милиметрови артилерийски снаряди, които са били предназначени за Украйна. Това са заявили пред Axios трима израелски служители.

Израелските отбранителни сили и израелското министерство на отбраната са заявили на САЩ, че "спешно се нуждаят от артилерийски снаряди, за да се подготвят за сухопътна инвазия в Газа и потенциална ескалация на войната от "Хизбула" по границата между Израел и Ливан", са съобщили израелските официални лица.

Американски служители предполагат, че отклоняването на доставките на снаряди от Украйна към Израел няма да има незабавно въздействие върху способността на Украйна да се бие срещу руските войски.

По-малко ясно е дали военните доставки на САЩ за Украйна могат да бъдат увеличени, ако войната между Израел и "Хамас" се превърне в по-широк регионален конфликт, но Пентагонът омаловажи подобни опасения по-рано.

"Ние сме уверени, че можем да подкрепим както Украйна, така и Израел по отношение на техните отбранителни нужди“, заяви бригаден генерал Патрик Райдър, говорител на Пентагона, пред репортери.

Откакто атаката на "Хамас" срещу Израел разпали войната на 7 октомври, израелската армия значително увеличи използването на артилерия, както в Газа, така и в сблъсъци с "Хизбула" на границата с Ливан.

От началото на 2023 г. САЩ започнаха да изтеглят 155-милиметрови артилерийски снаряди от значителните си запаси от боеприпаси в Израел, за да ги изпратят в Украйна.

По това време израелските военни заявиха на тогавашния министър-председател Яир Лапид и тогавашния министър на отбраната Бени Ганц, че няма непосредствен сценарий, при който Израел да се нуждае от спешна доставка на снаряди.

"Всичко това се промени на 7 октомври", са подчертали израелските източници.

Боеприпасите, които са били предназначени за Украйна, са били част от оръжейни запаси на САЩ, които се съхраняват в Израел като част от споразумение между страните.

Само американски военни имат достъп до местата за съхранение на оръжия. Но според споразумението между страните Израел може да използва боеприпасите във военен сценарий в кратък срок, с одобрението на САЩ.

Израел получи достъп до боеприпасите по време на войната си с Ливан през 2006 г., а също и по време на конфликта в Газа през 2014 г.

След нападението на "Хамас" на 7 октомври, Израелските отбранителни сили (IDF) извършиха първоначална оценка на спешните си нужди от оръжия и я предостави на Пентагона.

Едно от исканията е да се върнат десетки хиляди 155-милиметрови артилерийски снаряди, за да се запълнят изчерпаните резерви на САЩ за извънредни ситуации в Израел, в случай че израелската армия трябва да използва снарядите в кратък срок, са допълнили израелските служители.

 

Те са съобщили още, че САЩ са се съгласили и ще изпратят артилерийските снаряди на Израел през следващите седмици.

Американски военен служител е заявил пред Axios, че не може да даде подробности за конкретните оръжия, изпратени на Израел.

Служителят е допълнил, че Министерството на отбраната и Транспортното командване на САЩ имат добри възможности за глобално разполагане и разпространение, които могат да продължат да подкрепят Израел, както и други страни.

"Ангажирани сме с всеобхватна координация в рамките на Министерството на отбраната. Това включва тясна работа с нашите бойни командвания, за да установим кои боеприпаси и оборудване от инвентара на САЩ могат бързо да бъдат предоставени за нуждите на Израел“, е заявил американският военен служител.