Администрацията на Байдън е обявила оръжеен пакет от 345 милиона долара (623.76 милиона лева) за Тайван, първият транш от общо 1 милиард долара, които САЩ са отпуснали за да бъде прехвърлени директно от запасите на Пентагона на острова тази година. Този оръжеен пакет включва дронове MQ-9 Reaper и боеприпаси за малки оръжия, предава Politico, като се позовава на свои източници.

Този ход със сигурност ще разгневи Китай, тъй като Вашингтон се опитва да възстанови отношенията си с Пекин. Високопоставени представители на администрацията, включително държавния секретар Антъни Блинкен и министъра на финансите Джанет Йелън, наскоро посетиха Китай, но контактът не направи много за потушаване на напрежението по редица въпроси, от подкрепата на САЩ за Тайван до програмата на Пекин за шпионски балони.

"Поемаме нашите отговорности към Тайван и към подобряването на техните способности за самоотбрана много, много сериозно“, е заявил Джон Кърби, говорител на Съвета за национална сигурност на САЩ пред репортери.

Пакетът бележи първия път, когато САЩ използват ново разрешение от Конгреса за прехвърляне на военно оборудване директно от инвентара на Пентагона в Тайван. Трансферът се извършва в рамките на същият механизъм, който Вашингтон използва за изпращане на оръжия в Украйна.

САЩ не са публикували съдържанието на пакета поради чувствителността на информацията и отношенията с Китай. Но бивш служител на Министерството на отбраната, запознат с дискусиите, който е говорил при условия за анонимност, е съобщил, че пакетът ще включва дронове MQ-9 Reaper и боеприпаси за малки оръжия. Преди това Тайван е купил Reaper от САЩ, заедно с модерни ракети, бойни самолети и други оръжия с висока цена.

Докато Съединените щати нямат официални дипломатически отношения с Тайван, Вашингтон отдавна подкрепя способността за самоотбрана на Тайпе с продажби на оръжия и близки военни отношения. Статутът на острова все повече се превръща в критична точка в отношенията между САЩ и Китай през последните години, тъй като Пекин се стреми да обедини Тайван с континента, със или без сила.

Министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин заяви на законодателите през май, че се подготвя президентски оръжеен пакет за Тайван, но са необходими седмици допълнителна работа, преди помощта да може да бъде официално обявена. Сред другите предизвикателства, DOD (Департамент по отбраната на САЩ) трябваше да преодолее "счетоводна грешка“, която принуди служителите, финализиращи пакетите за Украйна и Тайван, да преизчислят стойността на изпратеното оборудване.

Грешката е възникнала, когато служители са преброили стойността на замяната на оръжията вместо стойността на оръжията, когато са закупени, обясни тогава заместник-прессекретарят на Пентагона Сабрина Сингх. В резултат на това помощта за Украйна е надценена с 6,2 милиарда долара (11.21 милиарда лева).

По същия начин пакетът за Тайван, първоначално оценен на 500 милиона долара (904 милиона лева), има действителна стойност от над 300 милиона долара (542.40 милиона лева), според един от американските служители.