Съединените щати ще предоставят на Полша заем от 2 милиарда долара за закупуване на оръжия: изтребители F-35, зенитно-ракетни системи Patriot и танкове Abrams. Това се казва в изявление на ръководителя на пресслужбата на Държавния департамент на САЩ Матю Милър на уебсайта на Държавния департамент, предава "Украинская правда".

"Полша е верен съюзник на Съединените щати и това споразумение ще укрепи допълнително източния фланг на НАТО. Полша следва мащабна военна програма за модернизация, включително закупуване на американско отбранително оборудване като самолети F-35, ракетни системи Patriot и танкове Abrams.

"Директните заеми за чуждестранно военно финансиране са инструмент за сътрудничество в областта на сигурността, запазен за някои от най-критичните ни партньори в областта на сигурността. Средствата от заема ще допринесат за по-нататъшната военна модернизация на Полша в широк спектър от способности, което ще допринесе значително за укрепване на отбраната и възпирането на източния фланг на НАТО“, се казва в съобщението.

Милър също заяви, че Полша е лидер в НАТО и сега харчи четири процента от БВП за отбрана, най-високото ниво в Алианса.

Той подчерта, че хиляди войници на САЩ и НАТО са разположени в Полша, включително щаба на V корпус на САЩ в Познан.

Говорителят на Държавния департамент отбеляза, че правителството на САЩ предоставя до 60 милиона долара чрез програмата за външно финансиране на отбраната, за да субсидира лихвения процент по този заем, което ще помогне за ускоряване на модернизацията на отбраната на Полша чрез подкрепа за спешни покупки на отбранителни стоки и услуги от Съединените щати .