Съединените щати може съвсем скоро да нанесат удари по ирански военни цели в Ирак и Сирия в отговор на нападение срещу американската армия в Близкия изток, пише The Wall Street Journal, позовавайки се на неназовани служители във Вашингтон.

"Отговорът се очаква да започне този уикенд“, се казва в публикацията.

Според източници на CBS планираните "многопластови" мерки на Вашингтон ще комбинират военни действия с други стъпки, които могат да бъдат коригирани, за да изпратят сигнал за нежелание за по-нататъшна ескалация.

Централното командване на САЩ съобщи, че американската база Tower 22 в Североизточна Йордания е била атакувана в неделя. Загинаха трима военнослужещи, а над 40 души бяха ранени.

Както съобщиха медиите, позовавайки се на американски правителствени източници, дронът, използван за извършване на атаката, се предполага, че е произведен от Иран.

Белият дом обеща да отговори на тази атака. Държавният секретар Антъни Блинкен заяви, че отговорът може да бъде "многопластов“ и "да се случи на етапи“.

Според Politico Пентагонът е обмислял няколко варианта: да удари иранския флот в Персийския залив или иранската армия в Ирак или Сирия.

New York Times, позовавайки се на ирански източници, твърди, че върховният лидер на Иран аятолах Али Хаменей е дал заповеди да се избягва пряк военен конфликт със Съединените щати.