На фона на оспорването от страна на Турция на суверенитета на Гърция над нейните острови в Източно Егейско море, Вашингтон ясно и директно отхвърли като "неоснователни" претенциите на Анкара, пише електронното издание на гръцкия вестник Kathimerini.



"Суверенитетът и териториалната цялост на всички страни трябва да бъдат уважавани и защитени. Суверенитетът на Гърция над тези острови не е под въпрос“, каза говорител на Държавния департамент на САЩ един ден, след като турският външен министър Мевлют Чавушоглу цитира договорите от Лозана през 1923 г. и Париж през 1947 г., за да заяви, че суверенитетът на тези острови зависи от това Гърция да не ги материализира.



Гърция винаги е отхвърляла тези твърдения, отговаряйки, че докато има турска военна заплаха за тези острови, те няма да бъдат демилитаризирани.



В четвъртък Чавушоглу каза, че Турция е изпратила писмо до Организацията на обединените нации, в което осъжда предполагаемите нарушения както на Лозанския, така и на Парижкия договор.



"Ако Гърция не промени позицията си, тогава суверенитетът на тези острови е спорен“, добави той.



Гръцкото външно министерство отхвърли тези най-нови искания за демилитаризация, заявявайки, че те "надхвърлят простата логика“.



Въпреки това, въз основа на съобщенията на Чавушоглу, Анкара най-вероятно ще се стреми да интернационализира въпроса, като се обърне към страните, подписали договорите от Лозана и Париж.



Договорът от Лозана е подписан през 1923 г. от Франция, Обединеното кралство, Италия, Япония, Гърция, Румъния, Турция и тогавашното Кралство Югославия.



Парижкият договор от 1947 г., който, наред с други неща, ратифицира прехвърлянето на Додеканезите от Италия в Гърция, е подписан от Съветския съюз (СССР), Обединеното кралство, САЩ, Китай, Франция, Австралия, Белгия, Съветска социалистическа република Беларус, Бразилия, Канада, Чехословакия, Етиопия, Индия, Холандия, Нова Зеландия, Полша, Съветската социалистическа република Украйна, Южна Африка и Югославия.



В случай, че Турция избере пътя на интернационализацията, в нея ще се включат страните членки на НАТО и Германия, която отсъстваше и от двете споразумения.



Член 15 от Лозанския договор установява прехвърлянето на суверенитета на островите на Гърция. Анкара не може да се позове на Парижкия договор от 1947 г., защото не е страна по него. Що се отнася до Додеканезките острови, то Турция вече се е отказала от всякакви претенции в още Лозана.

Превод и редакция: Юлиян Марков