Като е започнал пълномащабна война срещу Украйна, руският президент Владимир Путин се е опитал да възстанови славата на Руската империя. Но амбициите му са се провалили, така че сега той моли за помощ друг диктатор - севернокорейския лидер Ким Чен Ун.

Това заяви говорителят на Държавния департамент на САЩ Матю Милър на брифинг, цитиран от РБК-Украйна.

"Преди година и половина Владимир Путин започна тази война, мислейки, че ще възстанови славата на Руската империя, провали всичките си максималистични, империалистически цели и сега, година и половина по-късно, след като загуби десетки хиляди руски войници и след като е похарчил милиарди и милиарди долари, той моли Ким Чен Ун за помощ. Това говори нещо за цялостния контекст на това как върви тази война за Русия“, отбеляза той.

По думите на Милър, САЩ вече са наложили редица санкции срещу лица, които са посредници в продажбата на оръжия между Северна Корея и Русия. Той добави, че във Вашингтон няма да се поколебаят да въведат допълнителни мерки, ако е необходимо.

В същото време говорителят заяви, че САЩ все още не са видели пълната картина на тази среща и не знаят какви ще бъдат резултатите от нея.

"Но когато видите Ким Чен Ун да обещава да окаже пълна, безусловна подкрепа на така наречената "свещена борба“ на Русия за защита на нейните интереси, което, разбира се, не е това, което прави по отношение на войната в Украйна, това със сигурност предизвиква безпокойство", заяви той.

Милър отбеляза, че Съединените щати имат основание да смятат, че Путин и Ким Чен-ун са обсъждали военни доставки.

В четвъртък севернокорейският лидер Ким Чен-ун пристигна в Русия, където се срещна с Владимир Путин.

Срещата се проведе в руския Далечен изток на космодрума Восточний. Западните медии съобщават, че Ким Чен Ун е засипал руснаците с въпроси относно конструкцията и изстрелването на балистични ракети.

Освен това Ким Чен-ун покани Путин в Северна Корея и последният се съгласи.