От септември месец на 2023 г. Северна Корея е доставила на Русия повече от 10 000 контейнера с боеприпаси или материали, свързани с боеприпаси.

Това се посочва в информационния бюлетин на Държавния департамент на Съединените американски щати (САЩ) за лица и компании, срещу които се въвеждат санкции, предава РБК-Украйна.

От началото на октомври 2023 г. Русия внася морски контейнери с военни товари от КНДР през пристанище Восточний, за да ги използва във войната срещу Украйна.

"Повече от 7400 контейнера с боеприпаси и материали, свързани с боеприпаси, са доставени в Русия през терминала на ООО "Восточная Стивидорная Компания" в пристанище Восточний." Контейнери с боеприпаси и материали, свързани с боеприпаси, са доставени в Русия и през близката военноморска ракетна база "Дунав", се посочва в бюлетина.

През декември миналата година координаторът на Съвета за национална сигурност на Белия дом Джон Кърби заяви, че Русия е закупила балистични ракети от Северна Корея. Според информация на Украйна те вече са използвани за атаки срещу страната.

В началото на януари се появи информация, че руските сили са ударили Харков със севернокорейски ракети.