Разузнавателната общност на САЩ смята, че между 100 и 300 души са били убити при експлозията по-рано тази седмица в баптистката болница Ал-Ахли в Газа, според документ, прегледан от CNN.

"Ние все още оценяваме вероятните цифри на жертвите и нашата оценка може да се промени, но този брой на смъртните случаи все още отразява потресаваща загуба на живот“, се посочва в оценката. "Съединените щати приемат сериозно смъртта на всички цивилни и работят интензивно за справяне с хуманитарната криза в Газа.“ 

Некласифицираната оценка добавя повече подробности към първоначалната оценка на американското разузнаване, публикувана ден по-рано, че  Израел не е отговорен за удара по болницата.

Работата продължава, за да се потвърди дали експлозията е резултат от удар с ракета от екстремистката групировка "Ислямски джихад", се посочва още в оценката.

Разузнавателната общност на САЩ "наблюдава само леки структурни щети в болницата“, без забележими щети по основната болнична сграда и без ударни кратери, посочва американската медия.