Лидерите на Съединените щати, Египет и Катар призоваха в четвъртък Израел и Хамас да се срещнат за преговори на 15 август, за да финализират споразумението за прекратяване на огъня в Газа и освобождаване на заложници, съобщава Reuters.

Трите страни, които се опитват да посредничат за сделка, заявиха в съвместно изявление, че преговорите може да се проведат или в Доха, или в Кайро.

"Сега е на масата рамково споразумение, като остава да се сключат само подробностите по изпълнението“, казват те. "Няма повече време за губене, нито извинения от която и да е страна за по-нататъшно забавяне. Време е да освободим заложниците, да започнем прекратяването на огъня и да приложим това споразумение“.

Лидерите също така предложиха да представят "окончателно междинно предложение“, разрешаващо оставащите проблеми.

Премиерът Бенямин Нетаняху обяви, че израелските преговарящи ще бъдат там. Целта, каза той, е "да се финализират детайлите и да се приложи рамковото споразумение".

Засега няма коментар от Хамас.

Изявлението дойде като част от усилията на тримата лидери да започнат преговори на фона на нарастващите страхове от възможен по-широк конфликт в региона с участието на Иран след убийството на високопоставени членове на екстремистките групировки Хамас и Хизбула.

Високопоставен служител на администрацията на САЩ заяви, че не се очаква споразумението да бъде подписано до следващата седмица предвид сериозни проблеми, които включват последователността на обмена между Хамас и Израел. Необходимо е движение и от двете страни на масата.

Американският служител казва, че изявлението не е предназначено да повлияе на Иран, но че всяка ескалация би застрашила надеждата за сключване на сделка между Израел и Хамас.

Мисията на Иран в ООН обяви по-рано в четвъртък, че преследва два приоритета едновременно.

"Първо, установяване на трайно примирие в Газа и изтегляне на окупаторите от тази територия“, се казва в него, както и "наказване на агресора“ за убийството на 31 юли на бившия политически ръководител на Хамас Исмаил Ханийе в Иран.

Войната в Газа беше предизвикана от атаката на Хамас на 7 октомври срещу Южен Израел, при която 1200 души бяха убити и 250 взети за заложници в Газа.

Най-малко 39 699 палестинци са били убити в израелската военна кампания в Газа, според Министерството на здравеопазването на Газа, което не прави разлика между бойци и цивилни.