Само два часа и двайсет минути бяха достатъчни на комисията по конституционни въпроси на македонското Събрание да стигне до заключението, че има нужда от отваряне на най-висшия правен акт. Това заключение беше прието с 10 гласа "ЗА“, всички от управляващото мнозинство, и 7 гласа "ПРОТИВ“, информира скопската ТВ "Алфа“.

От управляващата коалиция разкритикуваха опозицията, че не приема предложението, защото то било уникален шанс, с който България ще признае АСНОМ, македонския език и македонската държавност. По-рано президентът на югозападната ни съседка Стево Пендаровски омаловажи като незначително вписването на "българското малцинство“ в Конституцията на РСМ, което няма да има никакво значение за македонската държавност.

Предложението на правителството за промени в конституцията дойде да оправдае пред депутатите премиерът Димитър Ковачевски. Той заяви, че няма да може да убеди народните представители да подкрепят нова конституционна промяна, но ги помоли да се държат държавнически и да подкрепят интеграционния път на Северна Македония като стратегическа цел.

"Не трябва да пропускаме този шанс за Европа. Веднъж се случи, когато се разделихме с Хърватия. А дали ще се повтори тази година, вие в парламента ще решите. Европейски представители предупреждават, че има риск от разделяне на Северна Македония и Албания, ако конституционните поправки не бъдат приети преди края на годината. Това означава, че те не са диктат, а част от преговорната рамка с ЕС“, заяви Ковачевски.

Всички опозиционни депутати от коалицията ВМРО-ДПМНЕ, общо седем, гласуваха против. Обясниха, че казват "не“ на "българския диктат“.

"Конституционни промени под диктовка и изнудване са невъзможни и ние никога няма да ги подкрепим, защото това е пряко нарушение на суверенитета на една държава. Суверенитетът идва от хората и 80 процента от хората казват "не“ на този вид насилие от страна на правителството. Имаме глухо и сляпо правителство, което още един ден на власт е готово на отстъпки до пълното унищожаване и обезобразяване на държавните и националните интереси", заяви Никола Мицевски от ВМРО-ДПМНЕ.

От парламентарната група на СДСМ пък само повториха казаното от премиера.

"С включването в преамбюла на Конституцията българската общност в Македония приема и признава решенията на АСНОМ за македонската държава, за македонския език и за македонската идентичност като основни принципи, върху които се гради съвременната македонска държава. Този шанс, който имаме пред нас, е един-единствен, смятам, че мнозинството от депутатите в парламента виждат европейската перспектива като истинската, най-добрата перспектива за държавата и гражданите“, поясни Мартин Костовски, депутат от СДСМ.

Депутатите от ВМРО-ДПМНЕ гласуваха против дневния ред и заключението и обявиха, че дори няма да разискват. Те призоваха колегите си от СДСМ и ДСИ незабавно да пристъпят към пленум, за да се види, че няма необходимото мнозинство от две трети.