"Всичко сочи, че полските журналисти представят скритите си желания за реалност. Украйна не печели тази война, въпреки факта, че всички ние наистина бихме искали това", пише полският журналист Мариуш Чешлик в Rzeczpospolita.

В статията той обръща внимание на факта, че ако се вярва на повечето полски медии, тогава може да се мисли, че "украинските братя“ вече ще превземат Москва след миг: "те бомбардират къщи в Русия, атакуват кораби, завладяват предмостия, поставят условия, които ще започнат преговорите с Путин, когато той напусне окупираните територии“.

"Трябва да призная, че дълго време и аз вярвах в това“, казва той.

"Жълтата светлина“ светва, когато Мариуш Чешлик забелязва, че темата за украинските провали започва да се появява в полските дискусии на доклади от западни мозъчни тръстове. "Червената лампичка“ светва съвсем наскоро, когато той научава от статия в New York Times, че голямото настъпление на украинските въоръжени сили е затънало в минни полета. Ако вярвах на полското отразяване на събитията, тогава щях да живея, знаейки, че хората на Владимир Зеленски са буквално на крачка от окончателната победа над армията на Путин“, подчертава той.

Журналистът обяснява, че по правило основната задача на медиите е да информират, но според него, за съжаление, не и в Полша. "За нас обаче задачата за убеждаване е най-важна. Има много причини за това“, обяснява той. Основната от тях се връща към времето на политическия обрат в страната: тогава журналистите колективно застанаха на страната на опозицията (Солидарност), което според него е съвсем разбираемо, особено предвид факта, че значителна част от нейните лидери преди това работят в подземната преса и издателства. На свой ред младите адепти, които започват професионалната си кариера, искат да бъдат като тях и да застанат от правилната страна. "Оттук следва непоносимото морализиране на значителна част от полските медии, които непрекъснато напомнят кое е достойно и кое не“, възмущава се Мариуш Чешлик.

Казва, че днес нещата стоят по подобен начин с темата за украинския конфликт. "Повечето журналисти искат Русия да загуби толкова много, че събират информация от този ъгъл и вярват, че собствените им желания се превръщат в реалност“, обобщава той в Rzeczpospolita.