Целта на украинската контраофанзива беше да си върне окупираната от Русия територия, но напредъкът е бавен и напоследък се повдигат въпроси за бъдещето на този конфликт, пише полското издание Rzeczpospolita в материал, представен без редакторска намеса от "Фокус“.

През цялата пролет, когато украинската армия, оборудвана със западни оръжия, се готвеше да започне контранастъпление, за да изтласка Русия от окупираните територии, на успехът му се възглагаха много големи надежди.

"Ние се подготвяме за контранастъпление, за да сложим край на този конфликт“, каза един украински войник в края на май. Офанзивата започна около три седмици по-късно и първоначално в района на Донецк Украйна изглежда постигна първите успехи.

Оттогава обаче темпото на напредъка се забави значително, което предизвика известно разочарование от страна на съюзниците на Украйна на Запад, които се надяваха, че тежките оръжия и обучението в западен стил бързо ще изтласкат руснаците от югоизточните региони на страната.

Украйна постигна първоначални успехи в регионите Донецк и Луганск, които бяха първите, попаднали под руско управление, но досега отбранителните позиции на руската армия изглежда остават непристъпни. В тази връзка все повече се повдига въпросът: какво следва?

В края на юни стана ясно, че украинската контраофанзива не отговаря на очакванията на западните военни и политически лидери. Русия имаше твърде много време за подготовка и успя да изгради противотанкови бариери, окопи и огромни минни полета по целия фронт, дълъг почти 1000 км.

Западните страни, включително САЩ, предоставиха на Украйна танкове и бронирани превозни средства, но в крайна сметка успяха да направят малко в огромните и кални бивши земеделски земи, където сега се водят боевете.

Бавно настъпващите украински колони бяха обстрелвани от руски щурмови хеликоптери Ка-52. Според New York Times през първите две седмици от контранастъплението украинците са загубили 20% от своите танкове и бронирани машини. Говори се, че руските войници получават бонуси за всеки унищожен западен танк или превозно средство.

"Това е много тежка, много брутална битка, която вероятно ще отнеме много време и ще струва много“, призна генерал Марк Мили, председател на Обединения комитет на началник-щабовете, след среща със съюзниците на САЩ в Белгия.

"Според мен отбранителните тактики са се облагодетелствали много от използването на съвременни технологии, като дронове, така че отнемането на територия дори от не много мотивиран враг е трудно, особено без превъзходство във въздуха“, посочва Бен Фридман от базирания във Вашингтон мозъчен тръст Defense Priorities.

Украинска контраофанзива. Смяна на тактиката

Украйна отдавна поиска американски изтребители F-16. Очаква се Киев да ги получи по-късно тази година, но тези машини няма да направят много срещу руските укрепления и все по-добрата защита срещу въздушни атаки.

Обучението на украинската армия по стандартите на НАТО също има малък ефект: един военен анализатор, коментирайки логистичната координация на различни видове части, изрази разочарование от "неспособността на Украйна да провежда сложни, широкомащабни операции с различни видове оръжия“.

След понесените загуби в първите седмици на контранастъплението, украинците, за да защитят личния си състав и техниката от огъня на противника, решиха да нанесат удари отдалеч по обекти далеч зад линията на фронта. В резултат на това и двете противоборстващи страни се оказаха в патова ситуация, което всъщност е изгодно за Русия.

Преди началото на офанзивата украинските военни лидери са били наясно, че техните западни съюзници очакват бързи решителни победи от украинските въоръжени сили в замяна на инвестиции. Нито търпението, нито военното оборудване са безкрайни ресурси. Смяна на властта във Вашингтон и европейските столици може да доведе до намаляване на подкрепата за Украйна.

Бавният темп на контранастъплението може да е обнадеждаващ за тези, които критикуват помощта за Украйна. Това са същите хора, които в Съединените щати бяха до голяма степен отстранени от политическия процес. Досега и републиканците, и демократите до голяма степен са подкрепяли помощта за Украйна. Въпреки това тежките загуби на въоръжените сили на Украйна през последните седмици и пълното отсъствие на нови завоевания ни карат да си припомним, че Русия, която победи Хитлер и Наполеон, дори на фона на нарастващите човешки и икономически загуби, има най-ценния ресурс – упорство.

Липсата на напредък на фронта може да доведе до подновяване на мирните преговори

Украинският президент Володимир Зеленски призова към търпение. "Това не е филм“, каза бившият актьор, когато контраофанзивата беше на път да започне.

Някои анализатори смятат, че ако се съди по хода на настъплението, ще бъде изключително трудно да се изтласка някога Русия от териториите, които окупира от 2014 г.

Ако контранастъплението се провали, някога закъсалите усилия за търсене на мир чрез дипломация могат да бъдат възобновени. Говорейки пред Yahoo News, Джордж Фридман от Defense Priorities заяви, че "застоят на фронта може да доведе до големи политически ходове, като например възобновяване на преговорите“.

Украйна би предпочела да изчака, докато успее да изтласка поне малко Русия, за да може да преговаря от позиция на сила, но тази опция може да стане напълно нереалистична в близко бъдеще.