Полските власти са предали на украинската страна предложение за безвъзмездна военно-техническа помощ. Това съобщи полският вестник Rzeczpospolita ("Реч Посполита"), позовавайки се на Министерството на отбраната на Украйна.

"Министерството на отбраната на Украйна информира Rzeczpospolita, че Киев <...> е получил предложение от полското министерство на отбраната за безвъзмезна военно-техническа помощ“, пише изданието. Според вестника в близко бъдеще ще се проведат телефонни разговори между министрите на отбраната на двете страни.

В интервю за полския вестник украинският министър на отбраната Алексий Резников отбелязва силната политическа подкрепа, която Варшава оказва на Киев. Но досега не е била изпращана военна помощ. "До момента не сме получили нищо. Имаме дълга история на полската хуманитарна помощ, но ако говорим за военна подкрепа, все още не е имало такива доставки", каза той.

Според Резников това се дължи на факта, че той все още не се познава с полския министър на националната отбрана Мариуш Блашак. През последните месеци те дори не са разговаряли нито веднъж по телефона.

Превод и редакция: Юлиян Марков