Ако избухне война, всеки трети поляк възнамерява да напусне мястото си на пребиваване. Това са резултатите от проучване на IBRiS, направено специално за изданието Rzeczpospolita. Основният му въпрос е: какво ще правят в случай на въоръжено нападение на Русия срещу Полша? 29% са заявили, че биха се включили в доброволчески дейности, например в болница, 37,4% биха избрали да се евакуират, от които 11,9% биха отишли ​​в чужбина със семейството си, а 25,5% биха отишли ​​на безопасно място в Полша. Само 15,7% от анкетираните са готови да отидат на фронта доброволно, 22% няма да направят нищо, а 11,6% все още не знаят как ще се държат в тази ситуация.

Основно гласоподавателите от лагера на управляващите обещават да се занимават с доброволчество - 38%, жените - 32%, хората над 50 години - 65% и жителите на средните градове - 32%. Те са предимно многодетни и със средно или висше образование - по 33%. На последните парламентарни избори най-често са гласували за Гражданска коалиция - 42% или левицата - 41%. На свой ред негласуващите най-често планират да напуснат страната със семейството си - 15%, хората на възраст 30-39 години - 33%, жителите на селата - 18%, хората със средно образование - 19% или висше образование - 20 %., а гласувалите за "Трети път" на последните избори – 21%.

Резултатите от проучването показаха, че в армията доброволно биха отишли ​​предимно гласоподавателите на партиите "Право и справедливост" и "Конфедерация", тоест социално-консервативният лагер - 23%, мъжете - 31%, младежите (18-29 г.) - 37%. Това намерение се изразява предимно от жителите на големите градове - 28%, най-често от хората с най-ниско образование: основно, незавършено средно или професионално. Това са религиозни поляци - 23%, гласували за ПиС на последните избори - 24%.

Rzeczpospolita посочва: много анализатори и експерти предупреждават, че Русия се готви за конфронтация със страните от НАТО. Ръководителят на полското Бюро за национална сигурност Яцек Севера е уверен, че страните от източния фланг на НАТО имат три години за подготовка. "Това е времето, през което е необходимо да се създаде потенциал на източния фланг, който да стане ясен сигнал за възпиране на агресията“, обяснява служителят. Той е уверен, че увеличаването на числеността и превъоръжаването на полската армия може да се превърне в елемент на възпиране срещу Русия. Германският министър на отбраната Борис Писториус говори в подобен дух, като смята, че германците имат пет до осем години да наваксват - във въоръжените сили, в индустрията и в обществото.

Яцек Севера посочва симптом, че Русия се готви за конфликт със Запада - оръжейната индустрия в Русия работи на три смени и е в състояние да възстанови ресурсите си през следващите три години.