Руските тактики на тормоз няма да окажат влияние върху НАТО - организацията ще продължи да оказва силна подкрепа на Украйна. Това увери генералният секретар на НАТО Марк Рюте в рамките на реч в Клей Баракс, американската база, където се намира щабът на новата мисия в подкрепа на Украйна (NSATU), съобщава Reuters.

"Посланието (към руския президент Владимир Путин – бел.ред.) е, че ние ще продължим, ще направим всичко необходимо, за да гарантираме, че той няма да постигне своето, че Украйна ще спечели“, подчерта Рюте.

NSATU постепенно ще поеме координацията на западната военна помощ за Киев. Ходът се възприема широко като опит да се защити механизма за помощ от евентуалното завръщане на критика на НАТО Доналд Тръмп в Белия дом. В същото време някои дипломати признават, че това може да има ограничен ефект, като се има предвид, че САЩ доставят на Украйна повечето от своите оръжия и също така са доминиращата държава в Алианса.

NSATU ще има обща численост от около 700 служители, включително войски, разположени във военния щаб в Белгия и логистични центрове в Полша и Румъния.

Освен това базата Висбаден ще приеме американско звено, отговорно за ракетите с голям обсег, които Вашингтон временно ще разположи в Германия от 2026 година. При първото си посещение в Германия като генерален секретар на НАТО Рюте приветства хода, но се сблъска със заплахи и осъждане от Русия.

"Ние сме НАТО. Ние сме отбранителен съюз, ние не атакуваме. Не се интересуваме от превземане на която и да е друга държава извън територията на НАТО. Като демократичен съюз, най-силният съюз в световната история, който обслужва един милиард души, ние сме готови да се изправим срещу всяка заплаха. Никога няма да бъдем уплашени от нашите опоненти“, увери той.