"Ако започнат процеси, които биха означавали, че САЩ гледат в посока възобновяване на ядрените опити, ние "няма да останем нещата така". Русия незабавно ще отговори по огледален начин", заявява заместник-министърът на външните работи на Русия Сергей Рябков, предава ТАСС.

Коментирайки оттеглянето на Русия от ратификацията на Договора за всеобхватна забрана на ядрените опити (ДВЗЯО) през ноември 2023 г., Рябков отбелязва, че Москва е "изчерпала търпението си".

"Чакахме 23 години, точката е поставена. Какво ще се случи по-нататък, е отворен въпрос. Отговорът на него изцяло зависи от линията, която САЩ и техните съюзници ще следват", отбелязва той.

Както обяснява руският заместник-министър, "оттеглянето на ратификацията не е равнозначно на оттегляне от договора. Ние продължаваме да действаме в съответствие с неговия дух и буква", подчерта той.

Руската агенция припомня, че САЩ извършиха последния си ядрен опит през 1992 г. Решението за прекратяването им е взето от администрацията на Джордж Буш - старши. През 1996 г. 187 държави подписват ДПЗЯО, който забранява ядрените опити във всякаква среда. Предполагаше се, че това ще бъде основният международен правен инструмент за прекратяване на всички видове ядрени опити. Договорът обаче така и не влезе в сила, тъй като не е ратифициран от 8 от 44-те държави, които имат ядрени оръжия или потенциал да ги създадат. На 2 ноември 2023 г. руският президент Владимир Путин подписа закон, според който Русия оттегля ратификацията на ДПЗЯО. Дмитрий Песков, говорител на руския държавен глава, подчерта, че оттеглянето на ратификацията на ДПЗЯО не означава, че Русия планира да извършва ядрени опити.