Икономическият растеж на Германия се забавя до исторически минимум, съобщава вестник BILD.

От 2019 година насам германската икономика расте толкова бавно, колкото никога в цялата история на страната от 1949 година насам. Реалните заплати вече са по-ниски от 2018 година. (вж. графиката).

Берт Рюруп, бивш ръководител на Съвета на икономическите експерти към германското правителство, смята, че основният проблем е политиката на "дългова спирачка“, която забранява вземането на заеми за попълване на бюджета.

"Първото нещо, което е необходимо, е реформа на дълговата спирачка за бързо актуализиране и модернизиране на инфраструктурата, която в много отношения е порутена. Също така би било разумно да бъдем по-отворени към технологиите, когато става въпрос за правилен енергиен преход“, казва Руруп.

Той смята за необходимо да се промени системата за разпределяне на граждански помощи на всеки безработен. Сега е 563 евро на месец. За някои е по-изгодно да получават обезщетения и да работят на непълен работен ден на черния пазар, отколкото да започнат постоянна работа. "Гражданската надбавка не е безусловен основен доход, а социална помощ, която е предназначена да бъде насочена към връщане към редовна заетост“, подчертава Рюруп.