Заместник-министър на отбраната на Украйна Анна Маляр е освободена от поста си заедно с още петима служители, съобщи Украинская правда.

На 18 септември Министерският съвет освободи от длъжност 6 заместник-министри на отбраната и държавния секретар на ведомството. 

Съгласно закона на Украйна за органите на изпълнителната власт, в случай на освобождаване от длъжност на министър, първият заместник-министър и заместник-министрите се освобождават от длъжност от кабинета на министрите.

Високопоставени източници на УП в правителството са потвърдили, че всички депутати са написали молби за доброволно освобождаване след искане от страна на Рустем Умеров, министър на отбраната на Украйна и няма да се върнат на своите позиции. В момента текат консултации за кандидатите за заместник-министри.

Освободени от длъжност са:

Владимир Гаврилов, Ростислав Замлински, Анна Маляр,  Денис Шарапов, Андрей Шевченко и Виталий Дейнеха.

В началото на месец септември президентът на Украйна Володимир Зеленски освободи и министъра на отбраната Олексей Резников, както и всички ръководители на областни военни администрации, след поредица от корупционни скандали.