Руските войски продължават да засилват щурмовете си, опитвайки се да пробият украинската защита на Часов Яр и по този начин да осигурят придвижването си към Константиновка. До нея на руските войски й остават едва около 7-8 км.

За възможната заплаха за Константиновка и от какво зависи настъплението на руснаците към града - в материала на РБК-Украйна, представен без редакторска намеса от "Фокус“.

Ден преди това анализаторът на BILD Юлиан Репке писа за руското настъпление южно от град Часов Яр, което той нарече "пробив“. Според него руските войски уж са успели да пресекат канала Северски Донец – Донбас в южните покрайнини на града, който е забавял настъплението на руснаците към Константиновка.

В същото време украинските военни твърдят, че няма "пробив“ или "вклиняване“ на нашествениците в отбранителната линия на украинските въоръжени сили, а подобни "набези“ на вражеската пехота се случват редовно. В същото време защитниците признават, че ситуацията се е усложнила.

На свой ред Николай Довбня, депутат от градския съвет на Дружковски, заяви вчера, че случващото се край Константиновка "напомня на съветски военни филми“ - постоянен рев и експлозии. Според него към 22 октомври противникът вече е на 7-8 км от града.

"Пътят към Часов Яр е отворен само за военните и местните жители, по мое мнение, ще могат леко да забавят врага между Константиновка и Часов Яр“, казва Довбня.

Връзката между тези два града е важна. Всъщност, в случай на окупация на Часов Яр, това ще отвори пътя на врага да продължи настъпателните действия, по-специално срещу Константиновка.

Защо Константиновка е важна и може ли врагът бързо да навлезе в града: експертно мнение

На свой ред Константиновка остава една от потенциалните цели за агресора, в частност заради железопътния си възел, отбеляза военният експерт, майор от запаса от въоръжените сили на Украйна Алексей Хетман в коментар на канала на РБК-Украйна в YouTube.

"Железницата е много важна за руснаците от гледна точка на логистиката. За всяка армия е по-добре да използва железница, отколкото автотранспорт и т.н., защото може да транспортира много наведнъж. И дори да бъде частично унищожена, ще бъде бързо ремонтирана“, обясни Хетман.

Според него опитите на руснаците да се придвижат към Константиновка са съвсем очаквани. Но ако врагът се приближи по-близо от сега, това ще означава заплаха от атаки срещу града и от минометни системи от различен калибър.

"Това, че Константиновка е важна за тях, е почти очевидно. Преди няколко месеца първите ракети летяха към гарата, опитваха се да унищожат нещо там. Ами тази железница, която използваме активно... Затова се прогнозира, че ще се опитат да се придвижат именно тук“, казва Хетман.

Според експерта дали руснаците ще могат да напреднат или не зависи от много компоненти. Не само от украинските сили за отбрана, но и от действията на агресора, а именно колко жива сила и техника може да привлече.

"От нас също зависи и колко свежи ще бъдат войските, колко оръжия ще имат и т.н., тоест, ако всички компоненти на войната паднат на наша страна, тогава ще е добре“, казва събеседникът.

Но, предупреди Хетман, ако окупаторите могат значително да превъзхождат украинската армия в артилерия, бронирани машини и персонал, тогава за украинските въоръжени сили ще бъде трудно да задържат тези позиции. Защото подготовката и мотивацията сами по себе си не могат да спрат враг, който е значително по-мощен.

"Понякога чувате такива коментари от хора: "Ще успеем ли или не?“ или "Какво могат нашите сили или не?“ Изглежда, че хората гледат на военните операции като на футбол... Не знам как да го обясня по друг начин. Ако го сравните със спорта, може ли отбор с 11 играчи да спечели, ако има 111 играчи срещу тях?“ - добави риторично експертът.