Руснаците за първи път  са нанесли масиран въздушен удар по позициите на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) с касетъчни бомби РБК-500, които са модифицирани в планиращи бомби. Нападението е извършено в неделя в Старомайорски район на Донецка област. Това се казва в последния доклад на базирания във Вашингтон мозъчен тръст "Институт за изследване на войната“ (ISW), цитиран от РБК-Украйна.

Според Генералния щаб на въоръжените сили на Украйна, бойците на украинските въоръжени сили са отбили сухопътни атаки на в района на Старомайорское. Така на 19 ноември руските войски не са успели да настъпят в граничната зона на Донецка и Запорожка област.

"Руски блогъри разкриха, че руските войски са извършили голям въздушен удар с касетъчни бомби РБК-500, модифицирани в планиращи бомби, срещу украински позиции близо до Старомайорское“, се казва в публикацията.

В същото време "военни кореспонденти“ казват, че този удар е "първият голям руски удар срещу Украйна с използване на това оръжие в модификация на планираща бомба“.

Руснаците ще подобрят въздушните бомби и ще увеличат ударите

Военни експерти отбелязват, че най-малко от зимата на тази година Русия е започнала да произвежда аналози на американски планиращи бомби. Така през март журналистите от Defense Express публикуваха снимки на отломки, в които може да се разпознае така наречения аналог на JDAM-ER, за чието съществуване стана известно за първи път в началото на януари тази година.

Joint Direct Attack Munition (JDAM) е набор от оборудване, базирано на GPS технология, която превръща обикновените свободно падащи бомби в адаптирани към всякакви метеорологични условия ("умни“) боеприпаси

JDAM е набор от крила, монтирани в средната част на бомбата и опашка, която има управляема перка, която позволява на бомбата да маневрира. Там има и компютър с навигационно оборудване.

Бомби, оборудвани с комплект JDAM, се насочват към целта от интегрирана инерционна система за насочване, съчетана с GPS приемник с подобрена точност, което им осигурява заявен обхват от 28 км от точката на пускане. Кръговото вероятно отклонение, показано при тестовете, е 11 метра.

Руснаците са използвали комплекти, които трансформират конвенционална 500-килограмова високоексплозивна фугасна авиационна бомба (ФАБ-500М-62) в планер със сателитна навигационна корекция.

Руските войски биха могли да използват подобно технологично решение при модифициране на касетъчните бомби, които преди това са били използвани за въздушни удари, по-специално в Сирия.

Украинските ВВС признават, че е почти невъзможно за тях да свалят всички управляеми авиобомби на руснаците.