Руските сили са използвали тежки огнехвъргачни системи "Солнцепек“, за да поразят опорни пунктове на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) на Угледарско направление, предава РИА Новости, като се позовава на съобщени от Министерството на отбраната в Москва.

"Екипажите на тежките огнехвъргачни системи ТОС-1А "Солнцепек“ от 36-та общовойскова армия на групировката войски "Восток“ унищожиха опорни пунктове на ВСУ в Угледарския сектор на Южнодонецкото направление“, уточниха от ведомството.

В съобщението се пояснява, че "Солнцепек“ работят на сравнително малко разстояние от позициите на ВСУ – около пет километра, така че екипажите им са били длъжни да се доближат възможно най-близо до линията на бойно съприкосновение, бързо да нанесат удар и незабавно да напуснат бойното поле.

TOC носи 24 заряда, които се изстрелват само за шест секунди и покриват площ с размерите на няколко футболни игрища. Термобаричната бойна глава на снарядите създава обемни експлозии със свръхзвукова ударна вълна, в резултат на което баротравмата може да убие войници, намиращи се в укрития извън зоната на пряко увреждане от факторите на експлозията.