В нощта срещу неделя руските войски са нанесли ракетен удар по Краматорск, един от най-големите градове в Донецка област. Според местните власти е ударен хотел. Пострадала е и близката висока сграда. Сред ранените има чуждестранни журналисти, съобщава РБК-Украйна.

На мястото на инцидента са пристигнали полицаи, спасители и лекари. Спасителната и издирвателна операция продължава.

Както установиха служители на реда и спасители, руснаците са изстреляли балистични ракети Искандер-М по Краматорск.

Според ВВС на украинските въоръжени сили тази нощ руската армия е изстреляла по Украйна крилата ракета Искандер-К и балистична ракета Искандер-М, както и шест авиационни ракети Х-59/Х-69 ракети и девет ударни дрона.

Силите за противовъздушна отбрана на ВСУ са унищожили осем дрона камикадзе в Николаевска област.

Ръководителят на Донецката областна военна администрация (ОВА) Вадим Филашкин съобщи сутринта, че трима журналисти са ранени в резултат на атаката срещу хотела. Те са граждани на Украйна, САЩ и Великобритания. Имаше информация и за един човек под развалините.

Информацията беше потвърдена и от Държавната служба за извънредни ситуации. Спасителите отбелязаха, че в резултат на обстрела двуетажна хотелска сграда е частично разрушена. Човек е спасен от втория етаж и се издирва още един.

Към 11:00 часа спасителите са демонтирали 60 тона строителни конструкции.

От прокуратурата уточниха, че в обстреляния хотел са ранени чуждестранни журналисти на 38 и 40 години.

Reuters съобщи, че нейни журналисти са ранени при атаката. Известно е, че екип на агенцията от шестима души е отседнал в хотел в Краматорск.

"Един от нашите колеги се смята за изчезнал, още двама са откарани в болницата за оказване на медицинска помощ“, се казва в изявление на изданието.

По-късно ръководителят на ОВА в Донецк потвърди, че всички жертви са журналисти на Ройтерс, граждани на Украйна, САЩ, Латвия и Германия. Под развалините вероятно е и британски журналист.

Според Вадим Филашкин броят на ранените е нараснал до четирима.

Полската журналистка Моника Андрушевска също е ранена при нападението. По време на атаката тя се движела наблизо с кола.

 

Андрушевска е получила леки наранявания. Жената показа снимка на пострадалия автомобил в социалните си мрежи.

"Моята първа лична кръв, пролята именно в Деня на независимостта. След 10 години война. "Искандер" до мен... Докато просто из града. Просто живееш. Просто дишаш. Това е достатъчно, за да се опитат руснаците да ви убият“, написа Андрушевска във Фейсбук