Напоследък украинската офанзива край Бахмут все по-често среща руски контраатаки. Руската армия се опитва да изтласка украинските въоръжени сили възможно най-далеч от града, търсейки слабо място в защитата им. Такова мнение изрази украинският военен експерт Александър Мусиенко пред РБК-Украйна.

Руските контраатаки северно от Бахмут продължават няколко седмици подред. Засега те имат незначителни тактически успехи поради неблагоприятния терен за украинските позиции, отбелязва той.

"Дори да отстъпим километър-два, това не променя ситуацията като цяло от гледна точка на оперативно-стратегическо ниво. Струва ми се, че атаките в различни посоки се дължат на факта, че окупационните сили се опитват да намерят някакво, според тях, слабо място в нашата отбрана на изток“, продължава специалистът.

Според него руснаците не могат да намерят слаби места в отбраната на украинските въоръжени сили близо до Купянск и не са много успешни близо до Лиман, така че сега се опитват на север от Бахмут.

Бахмутското направление остава един от най-горещите участъци на фронта.

По последни данни на Генералния щаб на ВСУ продължават ожесточени боеве в района на Авдеевка, която руснаците се опитват да обкръжат.

Украинските въоръжени сили продължават щурмовите действия южно от Бахмут, като нанасят загуби на руснаците и укрепват позициите си на постигнатите рубежи. На свой ред руснаците са се опитали да възстановят загубената позиция близо до Клещеевка и Андреевка на Бахмутското направление. Руснаците са провели щурмови действия и в южната част на Донецка област.

Военни експерти отбелязват, че обстановката на този участък от фронта е доста динамична. Руснаците не се отказват от опитите си да преминат в настъпление на северния фланг, но е твърде рано да се каже, че те са взели инициативата при Бахмут.

Наскоро командващият Сухопътните войски на украинските въоръжени сили Александър Сирски заяви, че руските военни значително са укрепили своята групировка и са започнали активни действия в района на Бахмут.