Екипажът на кораба "Василий Биков“ на Военноморския флот на Русия принудително е спрял в Черно море товарния кораб "Сукра Окан“ под флага на Палау, който е пътувал към украинското пристанище Измаил. След проведен обиск плавателният съд е продължил по курса си, съобщава ТАСС, като се позовава на Министерството на отбраната на Руската Федерация.

От ведомството съобщиха, че корабът е открит в югозападната част на Черно море около 06.40 часа. Според Министерството на отбраната на Руската федерация капитанът на кораба не е отговорил на искането да спре за проверка за превоз на забранени стоки. "За принудително спиране на плавателния съд от руския военен кораб е открит предупредителен огън от автоматично стрелково оръжие“, съобщиха от ведомството.

Отбелязва се, че вертолет Ка-29 с група руски военнослужещи е излетял от патрулния кораб "Василий Биков“ за проверка на товарния кораб. Според резултатите от разговор по радиокомуникациите "Сукра Окан“ е спрял и екип за инспекция е кацнал на товарния кораб. Министерството на отбраната на Руската федерация отбелязва, че след приключване на проверката корабът е възобновил движението си към пристанище Измаил. От военното ведомство посочиха, че корабите на Черноморския флот продължават да патрулират в определени райони.

По-рано руското министерство на отбраната обяви, че от 20 юли всички кораби на път към украинските пристанища в Черно море ще се считат за потенциални носители на военни товари.