Руските войски се опитват да щурмуват Орловка от три страни след изтеглянето на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) от Ласточкино в Донецка област. Това обяви говорителят на оперативна стратегическата група войски "Таврия“ Дмитрий Лиховий, предава УНИАН.

"Въоръжените сили всъщност се оттеглиха от село Ласточкино, което се намира непосредствено на запад след Авдеевка. Там има трудни теренни условия. Има каскада от малки водоеми. И това се квалифицира като стабилизиране на отбранителната линия, като известно изравняване на отбранителната линия. Противникът там продължава опитите за настъпателни действия в посока на село Орловка. Той ги води всъщност от три посоки, но те не са успешни“, увери Лиховой.

Според него е трудно да се каже доколко ще се промени ситуацията на бойното поле след изтеглянето на ВСУ от Ласточкино.

"Но трябва да се подчертае, че нашите подразделения правят всичко възможно, полагат всички усилия да унищожат противника, който продължава да настъпва с увеличени щурмови групи, не пести пушечното си месо, имайки предимство в авиацията и артилерията“, отбеляза той.

Лиховой добави, че превъзходството на руснаците в авиацията и артилерията се доказва от статистиката за увеличаване на броя на въздушните удари (до 45) и щурмовите операции (до 25) на Авдеевско направление. Общо се регистрира увеличение на нападенията до 72 в цялата оперативна зона на ОСГВ "Таврия“.

"През изминалото денонощие общите загуби на противника в жива сила в убити и ранени в оперативната зона на "Таврия“ възлизат на 447 души. А във въоръжение и военна техника - 62 единици, без да се броят безпилотните самолети“, подчерта говорителят на ОСГВ "Таврия“.

По-конкретно, унищожени са 13 танка, 32 бойни бронирани машини, две артилерийски системи, 15 автомобила, един склад за боеприпаси и 266 дрона от различни видове.