Губернаторът на окупираната от Русия част на Херсонска област Владимир Салдо заяви, че изтеглянето на украинските войски от десния бряг на региона е неизбежно и в Херсон ще бъде възстановена руската власт.

"Не се интересуваме от желанията на врага. Според конституцията Херсонска област е неразделна част от Руската федерация и президентът още веднъж подчерта пред нашите геополитически опоненти, че това не се обсъжда. Легитимната власт на Русия ще бъде възстановена в Херсон и по целия десен бряг на региона, включително районите Снигиревски и Александровски, които преди са били част от Николаевска област“, ​​заяви Салдо пред РИА Новости.

Според него изтеглянето на украинските въоръжени сили от заеманите от тях територии е неизбежно.

Херсонска област е регион, разположен в долното течение на Днепър, чиито южни брегове мият Азовско и Черно море. Регионът е обявен за субект на Русия през септември 2022 г. Украинската страна не признава неговата легитимност и продължава да обстрелва територията. В момента 75% от Херсонска област е под руски контрол, а част от десния бряг на Днепър, включително град Херсон, се държи от украинските войски.