Нощните удари с дронове на руската армия достигнаха до украинското дунавско пристанище Измаил в сряда, причинявайки щети на някои от неговите структури, съобщи украинското министерство на отбраната, цитирано от CNN.

Военните не уточняват кои от дунавските пристанища са били атакувани, но посочват, че "многоетажните административни сгради са претърпели значителни щети“.

Украинската противовъздушна отбрана е успяла да свали 11 безпилотни самолети Shahed над Одеса, за които Южното командване на страната казва, че "умишлено“ са нацелили инфраструктура на река Дунав.

"По време на нощна атака в южната част на Одеска област силите на противовъздушната отбрана унищожиха 11 атакуващи БПЛА Shahed-136“, се казва в съобщението.

"Врагът умишлено се опита да разруши пристанищната инфраструктура на река Дунав. Продължавайки да тероризира проблема със зърнената инициатива, той атакува както елеватора, така и съоръжението за съхранение на зърно“, се отбелязва в съобщението.

Южното командване на Украйна отбеляза още в публикация в Twitter в сряда: "Украинското зърно има потенциала да изхрани милиони хора по света. Русия обаче избра пътя на убийствата, глада и тероризма“.

Откакто Русия прекрати сделката за зърно на 17 юли, армията й започна вълна от атаки срещу инфраструктурата за доставките на зърно в ключови украински градове и пристанищата на река Дунав се превърнаха в последната цел.

Дунавските пристанища, които се намират на границата на Украйна с Румъния, са основният начин на Киев да транспортира милиони тонове украинско зърно до останалия свят.