Руските войски се опитват да проведат настъпление срещу Времиевската дъга на Ореховско направление. Това потвърди говорителят на Оперативно-стратегическата група войски (ОСГВ) "Таврия“ Дмитрий Лиховой в ефира на телемарафона, съобщава Укринформ.

"Мога да отделя събитията на Ореховското направление. В неговата география се появи нова точка на опити за настъпление на противника - това е т. нар. Времевска дъга, където руснаците провеждат пехотони щурмове, започвайки през нощта и тази сутрин“, поясни говорителят.

Лиховой уточни, че Времивската дъга се намира приблизително на границата на Донецка и Запорожка област.

Говорителят добави, че руското настъпление вероятно е свързано с президентските избори в Руската федерация, тъй като – по думите му – "окупаторите трябва да покажат резултати на фронта“.

"Вероятно те имат политическа задача пред себе си да завземат териториите, които бяха деокупирани от украинските войски миналата година. Принципно вече има известни доказателства, че руснаците са искали да реализират този план преди т.нар. президентски избори“, допълни Лиховой.

Отбелязва се, че през изминалото денонощие общите загуби на руснаците в цялата оперативна зона за ПВО на "Таврия“ възлизат на: 392 души убити и ранени, 47 единици бойна техника и въоръжение.