Руските въоръжени сили планират да започнат да обкръжават Курахово от север, за да застанат зад защитната линия на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ). За да направят това, те атакуваха и напреднаха в посока Новодмитровка и Кременная Балка западно от Цукурино. Съответното  пише украинският боец ​​с позивна "Мучни“, съобщава военно-аналитичният Telegram канал Military analitycs.

При Новодмитровка са напреднали до два километра от север на юг, по пътя от Вишневое. Вероятната цел е достигане от северозапад в тила на групировката на ВСУ в Курахово и целия район южно от него.

От Новодмитровка пътят на запад води към Курахово.

В същото време в петък започна ново настъпление на руските войски на юг – на Угледарско направление. Там силите на Москва са напреднали почти на седем километра от Золотая Нива, атакувайки село Шахтерское. Боевете се водят в южната част на селото.

Самата тази посока води към трасето, което се простира от Курахово на запад, до района на Запорожие. Намира се на 14 километра от Шахтарски. Прерязването на пътя би означавало блокиране на Курахово и целия район южно от него.