Руските войски вероятно се готвят за нова вълна от атаки в района на Авдеевка, въпреки големите загуби на техника и жива сила. Силите на Москва се готвят да започнат фронтални атаки, водени от пехотата, след тежка артилерийска подготовка, за да компенсират загубите на тежка техника в района през октомври. Това се казва в доклад на базирания във Вашингтон Институт за изследване на войната (ISW), предава УНИАН.

Свързан с Кремъл руски блогър твърди, че има значително забавяне на темпото на атаките на силите на Москва северно и южно от Авдеевка. В този район руснаците атакуват предните позиции на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) и близките тилови райони.

"Руските сили може да провеждат кампания за прихващане на украински цели в района на Авдеевка, но този силен огън най-вероятно е въздушна и артилерийска подготовка за полето преди нова вълна от руски атаки“, обясняват анализаторите.

Проектът за геолокация с отворен код GeoConfirmed използва достъпни в търговската мрежа сателитни изображения, за да потвърди, че руските сили са загубили най-малко 197 превозни средства от 9 октомври:

99 превозни средства по време на първата вълна от атаки от 9 до 13 октомври;

94 превозни средства през втората вълна от 14 до 23 октомври;

4 потвърдени и 18 потенциално загубени превозни средства от 24 до 31 октомври.

Анализаторите на GeoConfirmed определеят загубите на руснаците край Авдеевка като най-големите за толкова кратък период от време от началото на войната в Украйна.