Руснаците нямат достатъчно резерви, за да се укрепят значително на Херсонско направление, но преформатират подразделенията си с цел укрепване на отбраната. Това обяви ръководителят на съвместния пресцентър на Оперативното командване "Юг“ Наталия Гуменюк в ефира на телемаратона, предава УНИАН.

"Сега не виждаме създаване на критични ударни групировки в нашата зона на отговорност, но виждаме мощни маневри. Руснаците заменят едни сили с други, опитвайки се да прехвърлят допълнителни сили на Запорожко направление. Те биха искали да засилят присъствието си на Херсонско направление, но засега нямат такива критични резерви, въпреки че виждаме преформатиране на групировките. Очевидно те се опитват да пресметнат кои направления ще бъдат най-застрашителни за тях“, обясни Гуменюк.

По думите й фронтът в Херсонска област не се оголва, а се подменят части.

"Някои подразделения се заменят с други - формират се по-мощни щурмови части в посоката, където те са значително "горещи“, където има заплаха от настъпление по суша. Единици с различен профил образуват отбранителни линии, например в района на Херсон , където смятат, че може да има заплаха от активиране на отбраната на Въоръжените сили на Украйна. Такава ротация се случва почти постоянно“, увери Гуменюк.