Артилеристи от бригадата за брегова отбрана на групировката войски "Днепър“ са унищожили опорен пункт на украинските войски със склад за боеприпаси в района на Херсонските острови, съобщава кореспондент на РИА Новости.

"Разузнаването откри струпване на вражеска жива сила на десния бряг, нанесохме огнево поражение. Според визуалния контрол е унищожено вражеско укрепление със склад за боеприпаси“, поясни пред агенцията един от командирите с позивна "Режисьор“.

По думите му артилеристите от поделението, които носят бойно дежурство в района на Херсонските острови в делтата на Днепър, ежедневно поразяват опорни точки, техника и жива сила на украинските войски на десния бряг на реката и унищожават техни катери, опитващи се да пробият към островите и по-нататък към левия бряг. Руските артилеристи са подпомогнати и от разузнавачи, разположени на островите.

"Нашата задача тук е да попречим на врага да премине през Днепър на наша страна, контролираме част от островите. Също така контролираме част от десния бряг. Работим директно с разузнаването, то ни предава координати в рамките на няколко минути ги обработваме - броим, стреляме, това е, целта е улучена, екипажът е в прикритие, ние сме замаскирани, всичко е наред“, добави командирът.

Според него основните цели на работата на оръжейния екип са струпвания на техника, укрепени райони, диверсионно-разузнавателни групи (ДРГ) и катери на украинците.

Събеседникът на агенцията уточни, че всеки ден артилеристите използват по 15-20 снаряда.

Руските войски отново са установили пълен контрол над Херсонските острови, разположени в устието на река Днепър и на изхода на Днепърския залив след наводненията, предизвикани от разрушаването на Каховската водноелектрическа централа. Това увериха пред РИА Новости по-рано командири на подразделения от бригадата за брегова охрана на групировката войски "Днепър".