Украинската армия съобщи, че търговски кораб в Черно море е бил ударен в сряда от руска ракета, рядко нападение, което може да заплаши да подкопае преминаването на ключов износ като зърно, пише Bloomberg.

Плавателният съд е бил ударен в пристанището на Южни, според служител, запознат с въпроса, който поиска анонимност, обсъждайки проблеми със сигурността. Центърът е ключов за украинските доставки на зърно.

"Продължавайки своя терор срещу гражданското корабоплаване, врагът коварно изстреля противорадарна ракета Х-31П към едно от морските пристанища на Одеска област от самолетите на тактическата си авиация в Черно море“, съобщи украинската армия в своя канал в Telegram, без да назовава съоръжението .

Ракетата удари кораб под либерийски флаг, който влизаше в пристанището, убивайки един човек и ранявайки четирима, включително трима филипински граждани, съобщиха военните.

Гражданският кораб е трябвало да превозва желязна руда за Китай, според министъра на инфраструктурата Александър Кубраков. Инцидентът е 21-вата "умишлена руска атака“ срещу пристанищната инфраструктура от края на сделката за зърно, отбеляза той във Facebook.

"Ето защо Украйна прави всичко, за да укрепи противовъздушната си отбрана, за да защити южната част на Украйна от руските терористични атаки“, заяви Кубраков.