В района на село Прогрес на Покровското направление на фронта в Донецка област руските войски са се възползвали от грешките на украинските въоръжени сили, но там ситуацията вече е стабилизирана, заяви украинският военен експерт Михаил Жирохов в ефира на Radio NV.

"Вече няма заплаха от обкръжаване там през последните часове, няма да кажа никакви подробности, но като цяло можем да забравим за момента, в смисъл, че няма заплашителна ситуация там", отбеляза той.

По думите на експерта, причината за възникналата за ВСУ ситуация в Прогрес е "липса на координация между командванията на съседни бригади“:

"Да кажем, че много предпазливо бих искал да чуя официалната версия от Генералния щаб, но информацията, която с която разполагам сега, е, че е било повторение на Очеретино“, добави специалистът.

Припомняме, Forbes писа, че стотици украински военнослужещи от два батальона на 31-ва механизирана пехотна бригада са били обкръжени край село Прогрес. Беше отбелязано, че обкръжените украински войници ще трябва или да си проправят път на запад, или да изчакат други бригади да си пробият път на изток.

По-късно стана известно, че през нощта бойците са успели да излязат от "котела“.

"Командирът на бригадата никога не е давал заповед за пробив, така че персоналът в тази зона го е изправил пред факта, че момчетата ще пробият път с бой“, пишат DeepState.

В резултат на това, с помощта на координирани действия на артилерия, въздушно разузнаване и свързани сили, както и под контрола на офицери на място, бойците от 1-ви и 3-ти батальон са успели да пробият кордона в пълна сила.