Угледар, който се смяташе за удобен за отбрана поради местоположението си на височина, е претърпял значителни разрушения в резултат от активните удари на руски управляеми авиационни бомби (ФАБ). В резултат на това руските войски са успели да се придвижат на фланговете на украинската отбрана. Това заяви ръководителят на Центъра за противодействие на дезинформацията на Украйна Андрей Коваленко, цитиран от РБК-Украйна.

"Угледар. Преди това този град беше удобен за защита, той е на височина, но след активните удари с ФАБ на фронта противникът успя да го унищожи и да се придвижи към фланга", казва той.

По думите му именно използването на ФАБ и авиация е единственият фактор, който позволява на руската пехота да се придвижи напред.

По-рано анализаторите на Deep State отбелязаха, че руската армия се опитва да обкръжи Угледар. Те отбелязаха влошаването на обстановката около града, тъй като поради липсата на ротация на 72-ра механизирана пехотна бригада командването е било принудено да привлече резерви от силите на териториалната отбрана, които не са успели да удържат настъплението на руснаците. Това е принудило щурмовия батальон да разшири отбранителната зона в района на боя.