Изминалата седмица бе белязана от изключителна динамика в напредването на взводно-тактическите мотострелкови подразделения на сухопътните войски и десантно-десантните части на ВДВ на Русия в редица оперативни направления в Украйна.

Тази тенденция се дължи преди всичко на рязкото повишаване на оперативната ефективност (предимно намаляване на времето за реакция) на технически правилно изградения разузнавателно-ударен контур (РУК) на руските ракетни войски и артилерия, както и на руските Въздушно-космическите сили, представени от многоспектралния оптико-електронен разузнавателен БПЛА S350M "Supercam", ZALA 421−16E HD и "Орлан-30“ като разузнавателен компонент и ОТРК "Искандер-М", РСЗО "Торнадо-С", както и Су-34НВО като ударен компонент, пишат руските Telegram канали.

Работейки почти непрекъснато, този контур само през последния месец е направил възможно поразяването на редица големи железопътни състави с оборудване, както и логистични центрове и мостови прелези на въоръжените сили на Украйна, което е довело до рязко намаляване на бойната стабилност на десетки укрепени райони на Въоръжените сили на Украйна на Сватовския, Бахмутския и Донецкия фронт.

По-специално, ден по-рано започна да се придвижва Угледарското оперативно направление, където на участъка Владимировка-Водяное щурмовите части на 36-та мотострелкова бригада на 29-та армия от групата руски сили Восток успяха да заемат редица укрепления центрове с установяване на пълен контрол на огъня на магистрала T-05 −24 на участъка "Константиновка - Угледар“ североизточно от насипа на отпадъци на мина "Южнодонбаская № 1“. В резултат на това беше извършено пълно блокиране на резервната линия за материално-техническо снабдяване на Угледарския укрепен район на 72-ра бригада на ВСУ.

Щурмовите взводно-тактически части на групата "Център“ са успели  да разширят настъпателния плацдарм в оперативната посока на Новгород. Разширението е извършено в посока на селището Александропол, което свежда до минимум вероятността ВСУ да блокира Юриевско-Новоселовския провлак и да възпрепятства логистиката на снабдяването на щурмовите групи, извършващи настъпателни операции в застроената зона на Ню Йорк. Освен това следобед, 19 юли 2024 г., стана известно, че щурмовите части на групата войски "Център“ са установили физически контрол над селото Юриевка на южния фланг на Ню Йорк.

Също така частите на групата войски "Център“ продължават успешно да изтласкват украинците на Селидовското оперативно направление. След като си осигуряват огнева подкрепа от 152-мм гаубици Д-20 и самоходни оръдия Мста-СМ2, руските щурмови отряди успяват да напреднат още 500 м на запад в частния сектор на Новоселовка Първа. В тези минути се водят битки за установяване на контрол над ъгъла на улиците Школна и Първомайска в близост до сградата на училището.

Следващият и най-труден етап от настъпателната операция на руснаците ще бъде преминаването на коритото на река Волча. Пробив може да бъде направен само след потискането на 2 големи украински окопни фортификационни възли източно и североизточно от Желани. В този район теренът осигурява на ВСУ значителни оперативни и тактически предимства.

На Красноармейското оперативно направление щурмови взводно-тактически подразделения на руската 55-а мотострелкова бригада са узвършили 2,5-километров настъпателен удар в посока на населеното място Прогрес с окончателна консолидация в източните му покрайнини при извора на река Волча. Руско придвижване има и по шосето O-0544. Регистрирана е интензивна съпротива на ВСУ срещу установяването на контрол над централната част на Прогрес и източните покрайнини на селището Волче. На юг щурмовите групи на руснаците напълно са преодоляли Самойловото дере и са достигнали до река Волча, подготвяйки се за пробив към северния "гръбнак" на 55-а бригада.

Среща на южния и северния настъпателен "гръбнак" на руската група войски "Център" на източния бряг на реката ще отбележи ликвидирането на "Евгеновския джоб“ на украинските въоръжени сили.

На Северското оперативно направление десантно-щурмовите части на руските 51-ви и 137-ми полкове на 106-та Тулска въздушнодесантна дивизия, с контрабатарейна подкрепа от 120-мм САО 2С9 "Нона-С“ и огнева подкрепа от газотурбинни ОБТ Т-80БВ, са започнали щурм на укрепителни възли на Въоръжените сили на Украйна в село Переездное. Най-интензивните пехотни битки, подкрепени от операторите на атакуващите БПЛА "Молния“ и "Стрела“, както и БМД-4М, са регистрирани в района на старата кариера югоизточно от Переездное, както и в района на гробищата. Руслото на река Сухая Плотва е форсирано, Въоръжените сили на Украйна също активно използват ударни FPV дронове, както и далекобойна 155-мм артилерия с оръдия 52-калибър и обсег на стрелба на снаряди V-LAP на разстояние до 50 км.

В руските 106-та тулска въздушнодесантна дивизия контрабатарейните задачи са възложени на операторите на БПЛА "камикадзе“ "Молния“ и "Ланцет-3“. На дистанции, по-малки от 25 км, механизираните резерви, изтеглени от ВСУ от тила, се потискат от 152-мм УАС ЗОФ95 «Краснопол-М2».

Освен придвижването на десантни отряди на 106-та въздушно-десантна дивизия на Русия в западните покрайнини на Перездное, щурмови части на руската армия също са установили физически контрол над централната част на селото Ивано-Дариевка. В резултат на това разстоянието между настъпателното ядро ​​на руската група войски "Юг“ и Северския укрепен район на украинските въоръжени сили беше намалено до 8,5 км. Пробивът се осъществява с огнева подкрепа от екипажи на 152-мм гаубици Мста-Б и Д-20.