Руските войски са пробили отбранителната линия Покровск-Селидово-Курахово на две места, където според плановете на командването на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) е трябвало се сдържи настъплението им, съобщава военно-аналитичният Telegram канал Military analytics.

Превзети са Украинск и Новогродовка. Подразделенията на ВСУ в първото населено място са се изтеглили към Цукурино. Подобно отстъпление е удобно както за украинските, така и за руските сили, тъй като блокирането на частите на ВСУ би коствало и на двете страни големи загуби на личен състав, обясняват експертите.

Тези пробиви обаче отделят Селидово от останалата линия на фронта, въпреки факта, че отбраната в града бе подсилена чрез прехвърляне на резерви на ВСУ. Вероятно следващата цел (или една от основните) на руската армия може да бъде Селидово. В същото време сега руските сили ще могат да приложат своята тактика за обркуъжаване на населеното място. Те ще се опитат да направят това от три страни (да го вкарат в оперативно обкръжение).

"Вече виждаме предпоставките за тази тактика при Селидово. Има определени стъпки, които бяха предприети от руските въоръжени сили през последните няколко дни: навлизане на рускит ДРГ от юг, започване на боеве за Лисовка от запад на Новогродовка, която осигурява възможност за атака от север, и атаки от Михайловка от изток“, поясняват анализаторите.