Руските инженери са модернизирали ракетите Х-101 с топлинни примамки. Фрагменти от новия тип боеприпаси са били открити на територията на Украйна след масираните атаки в страната от последните дни, предава УНИАН.

"Модернизацията на ракетата X-101, на която руснаците инсталираха топлинни примамки, стана ясна след последните атаки на територията на Украйна. По-специално срещу Киев. Нашите специалисти вече разглобиха и видяха фрагментите от тези ракети. Разговарях с директора на Института за съдебна експертиза на Министерството на правосъдието, чиито специалисти участват в анализа на всеки удар. Той каза, че наистина става въпрос за поставени допълнителни модули, които имат термични и други специални устройства“, обясни анализаторът на Defence Express Сергей Згурец.

По думите му тази модернизация може да засегне само работата на ПЗРК, докато Gepard или ПВО с други системи за насочване няма да имат проблеми с унищожаването на подобни въздушни цели.

"Тази модернизация на ракетите Х-101 от руснаците се отнася главно за противодействие на ПЗРК или ракети на зенитни системи с термична глава за самонасочване. Новата версия няма да има никакъв ефект върху работата на Gepard, които унищожават въздушни цели с оръдия или системи за противовъздушна отбрана с други системи за насочване. Вчерашните данни за 85% свалени ракети Х-101 потвърждава, че такава модернизация не се отразява значително на работата на нашите сили за ПВО“, увери Згурец.