Бойците от 1-ва гвардейска танкова армия на руския Западния военен окръг по време на боевете за село Новоселовское в Луганска област са ликвидирали високопоставен офицер от националистическия батальон "Кракен“, заяви пред РИА Новости боецът ​​от ЗВО с позивна Бели, изпълняващ задачи на този участък от фронта.

"Имаше бойно дежурство. Както обикновено, сутринта те започнаха да работят по противника, плюс това от щаба ни дадоха информация, че е възможен пробив на противника. Дадох команда на другарите си да заемат дежурство. Щом видяха движението, започнаха да работят. Ние "покрихме" този сектор няколко пъти, просто отработихме пехотата на противника и след това ни похвалиха и потвърдиха, че сме ударили много интересна цел. Според разузнаването някакъв офицер и кой точно не се знае“, заяви боецът.

Той уточни, че Кракен е стоял близо до Новоселовски повече от шест месеца.

В началото на август Министерството на отбраната на Русия съобщи, че руските военни са превзели селището Новоселовское в т.нар. "ЛНР“ на Купянското направление. Както се уточнява, въоръжените сили на Украйна, напускайки селището, са оставили голям брой тела на украински военнослужещи.

Националистическата част "Кракен" е сформирана и ръководена от Главното управление на разузнаването (ГУР) на Министерството на отбраната на Украйна. Гръбнакът на подразделението се състои от бивши бойци от Азов, членове на радикални националистически движения и футболни фенове, както и служители на Главното разузнавателно управление. Задачите на Кракен са определени като саботаж и разузнаване, пише РИА Новости.

Командирът на отряда Сергей Величко е обявен за издирване от руското МВР по обвинение в измъчване на военнопленници.