В хода на контранастъпление в Курска област руските войски са изтласкали подразделенията на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) от Коренево, а също така се бият за селата Краснооктябрское, Снагост и Апанасовка, контролирани от военните на Киев, съобщава военно-аналитичният Telegram канал Military analytics.

Американският военен експерт Роб Лий също пише за битките в Снагост и посочва, че "Русия успя да прехвърли бронирани сили през река Сейм, въпреки украинските атаки срещу мостовете“. Той предоставя и видео от колоната, която щурмува Снагост. Състои се от най-малко осем танка и бронирани машини от 51-ви десантен полк на руските ВДВ.

Краснооктябрское, Снагост и Апанасовка имат важна роля. Контролирайки ги, ВСУ всъщност "притиснаха“ група руски войски в Глушковския район между границата и река Сейм (на понтонните преходи, през които ВСУ редовно нанасят удари). Ако руските сили изтласкат украинските войски на югоизток от реката, това ще им позволи да снабдяват части в Глушковския район по суша, което ще подобри логистиката.

Във вторник въоръжените сили на Русия успяха да постигнат определени успехи. По-специално те напреднаха близо до Гордеевка, Внезапное, Викторовка и Бяхово. В района на последните три имаше сблъсъци, но основните сили на ВСУ се изтеглиха оттам.

Освен това руски части предприеха атака към Обуховка. Сега контролират голяма част от тази област, но все пак по-голямата остава в т.нар. сива зона.