На Бахмутското направление руснаците "с нови сили" вече не са в отбрана, а са подновили атаките. Владимир Фитьо, началник на службата за връзки с обществеността на командването на Сухопътните войски на въоръжените сили на Украйна, предава РБК-Украйна.

През последното денонощие Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) са отбили 15 атаки на руските войски на това направление.

"Активността започна с нова сила, противникът там премина от отбрана към активна отбрана, опитва се да овладее загубените позиции. И съответно на Бахмутско направление и южно от Бахмут противникът се опитва да постави натиск върху нашите отбранителни сили", е заявил Фиьо.

Тази активност е започнала миналата седмица, е отбелязал той. "Руснаците бяха  в отбрана, а сега се опитват да намерят слаби места в позициите на въоръжените сили". Фитьо е отбелязал, че през денонощието на направлението са ликвидирани 140 единици жива сила и над 28 единици техника. Над 10 от тях са артилерийски системи от различен тип.

Според анализаторите на Института за изследване на войната (ISW), украинските войници са предприели контраатака в направление Авдеевка и са си върнали загубените преди това позиции. Те са извършили ограничени наземни атаки на левия бряг на Херсонска област.

По данни на Генералния щаб на въоръжените сили на Украйна ВСУ продължават да водят настъпателна операция в Мелитополското направление, нанасяйки загуби на противника в жива сила и техника, а също така го изтощават по цялата фронтова линия.